De herfst is alweer even in het land, dus het is tijd voor gerechten met pompoen. Met zijn zachte, zoete en nootachtige smaak kun je er alle kanten mee op. Dit keer in een heerlijke lauwwarme herfstsalade met pompoen, met naast de pompoen de zachte geitenkaas en de bite van de granaatappel pitjes is dit een heerlijke herfstige pompoensalade om van te smullen, wij zijn fan!

2 personen

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • ½ flespompoen
  • 125 gr couscous
  • zachte geitenkaas
  • pijnboompitjes
  • 1 rode ui
  • rucola mix sla
  • granaatappel
  • olijfolie
  • peper en zout

Voor de vinaigrette:

  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 1 el citroensap
  • 2 el witte balsamico azijn
  • 2 el honing

Instructies voor de herfstsalade met pompoen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de halve flespompoen en verwijder de pitten. Snij vervolgens de de pompoen in blokjes met een scherp mes! Snij daarna de ui in partjes, vet de bakplaat in met wat olie en leg de pompoenblokjes en de parten ui op de bakplaat. Bestrooi vervolgens de pompoen en de ui met wat peper en zout. Sprenkel daarna wat olijfolie en honing eroverheen. Meng dit goed door elkaar en rooster dit in ongeveer 30 minuten in de oven. Schep de pompoen en de ui halverwege om. De pompoen moet lekker zacht zijn.
  • Ondertussen maak je de couscous klaar. Doe de droge couscous in een kom en doe hier een klein scheutje olijfolie bij en roer dit goed door, zodat de olijfolie goed gemengd is met de couscous. Hierdoor zal de couscous straks minder aan elkaar blijven plakken. Voeg hierbij 150 ml kokend water en dek dit af met een theedoek of vershoudfolie. Wacht tot al het water is opgenomen en haal de couscous los met een vork en breng deze op smaak met wat citroensap en een snufje zout.
  • Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin.

Instructies voor de vinaigrette

  • De vinaigrette maak je door de olijfolie, witte balsamico azijn, honing en de citroensap te mengen. Proef of deze goed op smaak is.
  • Rol de granaatappel over je werkblad, zodat de pitjes los komen te zitten en snij hem doormidden. Houdt de granaatappel boven een kommetje en sla met een houten lepel aan de bovenkant van de appel, zodat de pitjes in je kommetje vallen. Verwijder nog wel even de meegekomen velletjes. Maar doe voorzichtig, want je wilt het rode sap niet op je kleding hebben.
  • Nu kun je het bord gaan opmaken. Begin met de couscous en leg hier bovenop een handje sla. Hierop gaan vervolgens de warme pompoen en de ui uit de oven. Bestrooi met de geroosterde pijnboompitjes. Strooi de romige geitenkaas eroverheen en maak het af met de granaatappelpitjes. Als laatste besprenkel je de vinaigrette eroverheen en je heerlijke herfstsalade met pompoen is klaar!

Je kunt de geitenkaas eventueel ook vervangen door feta kaas als je dit lekkerder vindt.