Wie is er niet groot geworden met de oudhollandse klassieke appeltaart? Homemade appeltaart is echt goddelijk als je het ons vraagt en de geur van appeltaart zal door je hele huis te ruiken zijn. Vroeger bakte onze moeder standaard altijd een grote plaat appeltaart op onze verjaardag. Het was vaste prik en er was geen feest zonder appeltaart. Extra lekker met een flinke dot slagroom of als dessert met een bolletje vanille ijs.

10-12 PERSONEN

BEREIDINGSTIJD: 30 MINUTEN + CA. 1 UUR OVENTIJD

Ingrediënten

  • 8 stevige en iets zure appels (Goudrenetten of Jonagold)
  • 200 gr roomboter + extra om springvorm in te vetten
  • 100 gr rozijnen
  • 160 gr bruine basterdsuiker
  • 3,5 tl kaneel
  • 300 gr bloem
  • 2 eieren
  • paneermeel
  • 90 gr walnoten
  • 4 el kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ronde springvorm 24 cm
  • zout

Instructies voor de klassieke appeltaart

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in met wat boter en bestuif deze met wat bloem.
  • Meng de boter (op kamertemperatuur) met de bruine basterdsuiker en een ½ tl kaneel. Meng een snuf zout met de bloem en zeef deze boven het botermengsel. Voeg 1 ei toe en kneed dit tot een mooi deeg met de hand of een keukenmachine. Dek het deeg af en laat deze voor zo’n 20 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol hierna 2/3 van het deeg uit en bekleed hiermee de springvorm. Bedek de bodem met een laagje paneermeel.
  • Wel de rozijnen in een bakje met lauwwarm water. Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snij in blokjes. Hak de walnoten grof.
  • Meng de appelblokjes, rozijnen, walnoten, kristalsuiker, vanillesuiker en 3 tl kaneel.
  • Doe het appelmengsel in de springvorm. Rol de rest van het deeg uit, maak hier repen van en bedek hiermee de bovenkant van de taart in een rastervorm. Bestrijk de bovenkant van de taart met een losgeklopt ei.
  • Schuif de appeltaart in de oven voor ongeveer 60 minuten, totdat deze goudbruin en gaar is.
  • Laat de taart afkoelen voordat je hem gaat aansnijden.

Nadat de appeltaart uit de oven komt, kun je de taart bestrijken met wat abrikozenjam voor extra glans.

Klassieke appeltaart