We gaan met een knaller van een recept het oude jaar uit. Salted caramel appelpakketjes, weer eens wat anders dan de doorsnee appelflappen. Wij doen niet moeilijk over kant en klaar bladerdeeg, maar je kunt het uiteraard ook zelf maken. De karamelsaus en pecannoten maken het extra lekker. Een ultieme traktatie naast de oliebollen op oudejaarsavond. Maar je kunt ze natuurlijk op elke dag van het jaar bakken. Fijne jaarwisseling!

6 stuks

BEREIDINGSTIJD: 30 minuten + 20 tot 25 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 6 vellen bladerdeeg
  • 2 zoete appels
  • 1 ei
  • ½ tl kaneel
  • 2,5 el fijne kristalsuiker
  • 40 gr pecannoten

Voor de karamelsaus:

  • 30 ml water
  • 130 gr suiker
  • 100 ml slagroom
  • ½ el boter
  • zeezout

Instructies voor de salted caramel appelpakketjes

  • Maak eerst de karamelsaus. Doe het water met de suiker in een pannetje. Laat dit op een middelhoog vuur al kokend karamelliseren tot het lichtbruin is, zonder te roeren. Je kunt af en toe even het pannetje heen en weer bewegen. Pas op dat het niet te donker wordt. Verwarm de slagroom en blus het suikerwater dan voorzichtig af met de slagroom. Doe dit met beleid, want het kan gaan spetteren. Roer dit goed door met een garde. Laat het dan voor een paar minuten goed inkoken. Hierna voeg je de boter toe en een flinke snuf zeezout, meng dit nog even goed door elkaar en haal het van het vuur. Laat dit afkoelen. 
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en leg wat bakpapier op een bakplaat.
  • Laat de bladerdeeg even ontdooien.
  • Schil in de tussentijd de appels en snij deze in kleine blokjes. Meng de appel met de kaneel en de suiker. Hak de pecannoten en meng dit door de appels.
  • Smeer de bladerdeegvellen dun in met de karamelsaus. Doe een bergje van het appelmengsel in het midden van het bladerdeeg. Vouw de 4 punten naar binnen en druk alles even goed aan, zodat ze niet open barsten in de oven.
  • Leg de appelpakketjes op de bakplaat. Klop het ei los en bestrijk de pakketjes met het ei.
  • Zet de bakplaat in de oven voor ongeveer 20 tot 25 minuten tot de pakketjes mooi goudbruin zijn geworden.
  • Laat ze even afkoelen en schenk voorzichtig de karamelsaus met een zigzaggende beweging over de pakketjes.

Voordat je de salted caramel pakketjes op tafel zet, kun je ze nog even een paar minuten opwarmen in de oven.