Tijdens de koude winterdagen is een warme kop homemade chocolademelk heerlijk. Lekker na een lange wandeling in de kou. Wij hebben voor jullie maar liefst drie verschillende variaties gemaakt, zonder gebruik te maken van cacaopoeder uit een zakje. Warme chocolademelk met echte chocolade is goddelijk, vooral de karamel zeezout variant is hier favoriet. Laat je inspireren en maak ook een kop dampende chocolademelk, want chocolade gaat er altijd wel in, ook tijdens Oud & Nieuw! Heerlijk met een stuk boterkoek, drink smakelijk!

1 kop chocolademelk

BEREIDINGSTIJD: 15 MINUTEN per kop

Traditionele chocolademelk

Ingrediënten

  • 500 ml volle melk
  • 100 gr pure chocolade
  • opklopbare room
  • 1 el suiker
  • handje hazelnoten
  • kaneelstokje
  • snufje zout

Instructies

  • Doe de melk in een steelpannetje en verwarm, maar laat het niet koken. Hak de chocolade in kleine stukjes en voeg dit aan de melk toe. Roer door totdat de chocolade helemaal is gesmolten. Voeg 1 el suiker toe om het wat zoeter te maken en een snufje zout en roer door. Hierna kan het kaneelstokje erbij. Laat dit even goed doorwarmen.
  • Klop ondertussen de room op met een ½ el suiker.
  • Hak de hazelnoten grof.
  • Haal het kaneelstokje uit de pan en giet de chocolademelk in een mok. Doe hierop de opgeklopte room en top af met de hazelnoten.
Traditionele chocolademelk

Roze chocolademelk

Ingrediënten

  • 500 ml volle melk
  • 100 gr ‘Ruby’ chocolade
  • opklopbare room
  • ½ el suiker
  • handje mini marshmallows
  • snufje zout

Instructies

  • Verwarm de melk in een steelpannetje, laat het niet koken. Hak de Ruby chocolade in kleine stukjes en voeg dit aan de melk toe. Roer door totdat de chocolade is gesmolten. Extra suiker is hierbij niet nodig, de chocolade is al zoet genoeg. Voeg nog wel een snufje zout toe.
  • Klop ondertussen de room op met een ½ el suiker.
  • Giet de chocolademelk in een mok. Doe hierop de opgeklopte room en top af met de mini marshmallows en wat geraspte roze chocolade.
Roze Chocolademelk

Karamel zeezout chocolademelk

Ingrediënten

  • 500 ml volle melk
  • 100 gr pure chocolade
  • slagroom
  • ½ el basterdsuiker
  • ½ el suiker
  • vanillestokje

Voor de karamelsaus:

  • 30 ml water
  • 130 gr suiker
  • 100 ml slagroom
  • ½ el boter
  • zeezout

Instructies

  • Maak eerst de karamelsaus. Doe het water met de suiker in een pannetje. Laat dit op een middelhoog vuur al kokend karamelliseren tot het lichtbruin is, zonder te roeren! Je kunt af en toe het pannetje heen en weer bewegen. Pas op dat het niet te donker wordt. Verwarm de slagroom en blus het suikerwater dan voorzichtig af met de slagroom. Doe dit met beleid, want het kan gaan spetteren. Roer dit goed door met een garde. Laat het dan voor een paar minuten goed inkoken. Hierna voeg je de boter toe en een flinke snuf zeezout, meng dit nog even goed door elkaar en haal het van het vuur. Laat dit afkoelen.  
  • Verwarm de melk in een steelpannetje en voeg het merg van het vanillestokje toe, laat het niet koken. Hak de chocolade in kleine stukjes en voeg dit aan de melk toe. Roer door totdat de chocolade is gesmolten. Hierna doe je de basterdsuiker erbij en roer dit even door.
  • Klop ondertussen de slagroom op met een ½ el suiker en 1 el van de karamelsaus.
  • Giet de karamelsaus op de rand van een grote mok, zodat het mooi naar beneden druppelt via de binnenkant van de mok. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een theelepeltje.
  • Schenk de chocolademelk in de mok. Doe hierop wat opgeklopte slagroom en top af met wat gehakte chocolade.
Karamel zeezout chocolademelk

Laat je fantasie de vrije loop met warme chocolademelk. Je kunt bijvoorbeeld ook wat koffie toevoegen aan de chocolademelk, een scheutje likeur, specerijen of gebruik honing in plaats van suiker.