Deze zuurkoolschotel met pancetta uit de oven is weer eens een andere variatie op de saaie zuurkoolstamppot. De appel en kookroom zorgen ervoor dat de zuurkool wat minder zuur van smaak wordt en de geraspte kaas en pancetta geven de schotel wat meer pit. Het basisrecept voor aardappelpuree hebben wij al eens eerder gemaakt, maar we hebben er nu wat mosterd aan toegevoegd voor wat extra smaak. De karwijzaad met zijn anijsachtige smaak past perfect bij de zuurkool. Hiermee laten we zien dat zuurkool helemaal geen saai gerecht is en ook nog eens heel makkelijk te maken. Een topper tijdens deze koude winterdagen!

2 PERSONEN

BEREIDINGSTIJD: 20 minuten + 20 tot 30 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 250 gr zuurkool
  • 500 gr kruimige aardappelen
  • 9 plakjes pancetta
  • 1 zoete appel
  • 100 gr geraspte kaas
  • ½ tl karwijzaad
  • 1 rode ui
  • 75 ml kookroom
  • 2 tl mosterd
  • 80 ml melk
  • 15 gr roomboter
  • zout en peper
  • olijfolie

Instructies voor de zuurkoolschotel met pancetta

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken, zodat ze gelijkmatig gaar worden tijdens het koken. Kook de aardappelen gaar in een pan met een laagje water en een snufje zout in zo’n 15 tot 20 minuten. Controleer de gaarheid door met een mesje of een vork in de aardappelen te prikken.
  • Giet hierna de aardappelen af en kook ze op de laagste warmtebron even droog. Hoe droger, hoe luchtiger de puree straks wordt.
  • Verwarm ondertussen de melk in een pannetje op laag vuur. Laat het niet koken.
  • Neem de aardappelen van het vuur en stamp ze fijn. Voeg de warme melk en de boter toe en roer het luchtig door met een garde tot de boter helemaal gesmolten en opgenomen is. Voeg de mosterd en naar smaak peper en zout toe en meng dit door de puree.
  • In de tussentijd schil je de appel, snij deze in kleine blokjes en snipper de ui. Fruit de ui in een koekenpan in een klein beetje olijfolie. Voeg hierna de zuurkool (zonder het vocht), de appel, karwijzaad en wat peper en zout toe. Meng alles even goed door elkaar. Hierna doe je de kookroom erbij en laat dit voor zo’n 10 minuten stoven op laag vuur.
  • Neem een ovenschaal en vet deze in met een klein beetje olijfolie. Doe onderin de helft van de aardappelpuree, hierop de helft van het zuurkoolmengsel, daarop de rest van de aardappelpuree en als laatste de rest van het zuurkoolmengsel. Top af met de geraspte kaas en eindig met de plakken pancetta. Schuif de schaal in de oven voor zo’n 20 tot 30 minuten.

Je kunt eventueel ook nog wat spekreepjes uitbakken en deze in de ovenschotel verwerken.